Ehdokkaat kielipoliittisella kartalla

Eduskuntavaaliehdokkaille toteutetun kyselyn tuloksia voit nyt tarkastella kielipoliittisella kartalla. Lue Santeri Junttilan toteuttama analyysi kokonaisuudessaan tästä PDF-muodossa.

Oma kieli -yhteisön kevään 2019 eduskuntavaalien edellä toteuttama kielipoliittinen kysely osoittaa, että suhtautumisessa kielipoliittisiin kysymyksiin on jokaisen puolueen sisällä suurta hajontaa. Tämän toteamiseen riittävät kyselyyn saapuneet 258 vastausta.

Kielellisten oikeuksien toteutumisesta, kotimaisten kielten tulevaisuudesta tai kielellisen moninaisuuden säilymisestä kiinnostuneella äänestäjällä on siis valinnanvaraa useimpien puolueitten sisällä, mutta puolueen valinnassa kielipoliittisesta kyselystä ei ole yhtä suurta apua.

Ehdokkaitten vastauksiin pääsee tutustumaan sivulla https://omakieli.fi/kielipoliittinen-kysely-ehdokkaittain/.

Ilahduttavaa on, että suurin osa vastaajista oli useimmista kysymyksistä samaa mieltä kuin kielten asiantuntijat ja vastanneet enimmäkseen kannattivat kielten monimuotoisuutta suosivia ratkaisuja. Viime vaalikautta varjostaneen, perustuslain vastaisuuteen kaatuneen englanninkielisen ylioppilastutkinnon hankkeen uudelleen esiin nostaminen ei tämän kyselyn perusteella näytä todennäköiseltä.

Analyysissa on vedetty yhteen vastaukset kyselyn kahden tärkeimmän aihealueen väitteisiin ja sijoitettu niitten mukaan kaikki ehdokkaat puolueittain kaksiulotteiseen avaruuteen, jonka akseleina ovat englannin suosiminen – kotimaisten kielten vaaliminen ja enemmistökielen dominanssi – vähemmistökielten suojelu.

Lue koko analyysi tästä.