Hallitus antoi 15.11.2018 eduskunnalle englanninkielisen ylioppilastutkinnon sisältävän lakiesityksen. Hallitus ei ole katsonut tarpeelliseksi ehdottaa lakiesityksen perustuslainmukaisuuden arviointia, vaikka lakiesitys selvästi puuttuu perustuslain vastaisesti kansalliskielten asemaan lukion opetuskielinä kahdella merkittävällä tavalla:
1) Englanninkielinen ylioppilastutkinto aiheuttaa suoraan englanninkielisen perusopetuksen lisääntymistä. Jo nyt valtaosa englanninkielisen perusopetuksen oppilaista on äidinkieleltään kansalliskielisiä, ja paikkamääriä aiotaan lisätä voimakkaasti. Siten yhä useampi suomen- ja ruotsinkielinen nuori saisi koulusivistyksensä ja lukiokoulutuksensa englanniksi. Tämä on puuttumista kansalliskielten asemaan lukio-opetuksen kielenä. Perustuslakivaliokunta on aiemmin todennut, että tällaisessa tilanteessa lakia ei voitaisi säätää normaalissa lainsäätämisjärjestyksessä.
2) Englanninkielinen lukiokoulutus aiotaan toteuttaa tarjoamalla kyseisissä lukioissa osa kursseista ainoastaan englanniksi, myös suomen- ja ruotsinkielisillä linjoilla opiskeleville.
Oma kieli -yhteisö jatkaa vaikuttamista kansanedustajiin ja poliittisiin puolueisiin sekä pyrkii median kautta nostamaan perustuslakinäkökulmaa esille. Jokainen voi nyt vaikuttaa omalta osaltaan seuraavilla tavoilla:
2) Lähetä vapaamuotoinen sähköposti haluamillesi kansanedustajille. Yhteystiedot löydät eduskunnan sivuilta: keskeisiä tahoja tässä vaiheessa ovat puhemiesneuvosto ja sivistysvaliokunta sekä eduskuntaryhmät.
3) Jaa tämän sivun linkkiä sosiaalisen median verkostoissasi ja sähköpostilla mahdollisimman monelle.
Ei anneta vielä periksi – kansalaisilla on oikeus perustuslain mukaiseen lainsäädäntöön ja asianmukaisesti perusteltuihin lakeihin! Pääviesti kansanedustajille tässä vaiheessa on, että lakiesityksestä tulisi poistaa englanninkielinen ylioppilastutkinto tai laki tulisi käsitellä perustuslakivaliokunnassa.