Lausuntomme englanninkielisestä YO-tutkinnosta valmis

Oma kieli -yhteisö antaa lausuntonsa hallituksen esitykseen englanninkielisestä ylioppilastutkinnosta – lopullinen lausunto on nyt valmis. Pidämme englanninkielisen ylioppilastutkinnon suoritusmahdollisuutta tarpeettomana, sivistyksellistä ja koulutuksellista yhdenvertaisuutta vähentävänä sekä kansalliskielten asemaa heikentävänä ja siten perustuslain vastaisena, mistä syistä se tulisi poistaa eduskunnalle annettavasta hallituksen esityksestä.

Tue nyt omien kieltemme asemaa ja kannata lausuntoa Change.org-palvelussa – KLIKKAA TÄSTÄ! Et tarvitse käyttäjätunnuksia tai tunnistautumista ja kannattaminen käy todella nopeasti: uhraamalla yhden minuutin aikaasi voit auttaa omia kieliämme tärkeässä asiassa. Voit kannattaa lausuntoamme myös anonyymisti. Change.org on johtava kansainvälinen kannatus/allekirjoituspalvelu, jossa ei valitettavasti ole käyttöliittymäkielenä suomea. Voit valita palvelun alavalikosta käyttöliittymäkieleksi mm. englannin, saksan, ranskan, venäjän tai italian.

Koko lausunto on luettavissa tästä linkistä.

Tiivistettynä lausunnon sisältö on seuraava:

Hallitus esittää englanninkielistä ylioppilastutkintoa. Tämän seurauksena lukioissa englanniksi opetetut kurssit yleistyisivät ja mahdollisuudet suorittaa lukiokoulutus suomeksi tai ruotsiksi heikentyisivät. Tämä on mielestämme perustuslain vastaista.

Lisäksi oppimistulokset laskisivat ja oman äidinkielen osaaminen heikentyisi, kun opetuskieli olisi enenevästi muu kuin oppilaan ja opettajan äidinkieli – tästä on selkeää tutkimusnäyttöä mm. Ruotsista. Englanninkielisen koulutuksen lisääntyvä tarjoaminen suomen- ja ruotsinkielisille nuorille johtaisi turhaan koulushoppailuun ja koulujen eriarvoistumiseen, mikä vaarantaisi suomalaisen koulujärjestelmän keskeisen menestystekijän, koulutuksellisen tasa-arvon. Ehdotetulla muutoksella olisi siten kielteinen vaikutus kansalliskielten asemaan, Suomen koulutusjärjestelmän tasoon ja kansainväliseen kilpailukykyymme.

Hankkeelle ei ole järkeviä perusteluita, sillä paluumuuttajille ja väliaikaisesti maahan muuttaville on tarjolla julkisin varoin järjestetty IB-koulutus, kansainvälisiä kouluja sekä etäkouluja. Suomalainen lukio antaa erinomaisen englannin kielen taidon. Laadukas koulusivistys omalla äidinkielellä ja sen osana laaja ja laadukas vieraiden kielten ja kulttuurien osaaminen on paras kilpailuvalttimme.