Oma kieli ry:n puoluekysely esillä Lännen Median jutussa

Jaa:

Lännen Median lehdissä (mm. Kaleva, Turun Sanomat) on 5.11.2022 julkaistu artikkeli jäsenestämme Jeongdo Kimistä otsikolla ”Korealainen Jeongdo Kim halusi puhua suomea, mutta keskusteluissa kieli kääntyi nopeasti englanniksi – ”Kansalliskielen oppiminen on kunnianosoitus maalle”. Jutussa nostetaan esille myös Oma kieli ry:n toteuttama kyselytutkimus eduskuntapuolueille. Juttu on lehdissä tarjolla tilaajille.

Jeongdo kertoo jutussa omista kokemuksistaan suomen kielen oppijana ja tutkijana sekä herättelee suomalaisia puhumaan suomea tai ruotsia myös silloin, kun maahanmuuttaja vasta harjoittelee paikalliskieltä.

”– Ajattelen niin, että suomi on maan virallinen kieli, joten sitä pitää myös käyttää. Se on osa sitä hyvää ja viihtyisää elämää, jota täällä saan viettää, ja minusta kielen oppiminen on osoitus kunnioituksesta maata ja sen koko kulttuuria kohtaan. Siksi jokaisen maahanmuuttajan tulisi yrittää oppia sitä kieltä, jota paikallisesti puhutaan, hän sanoo.”

Oma kieli ry:n osuudessa puolestaan puheenjohtaja Marja Alkio kertoo lokakuussa 2022 eduskuntapuolueille toteutetusta kyselystä, jossa pyrittiin selvittämään puolueiden näkemyksiä englanninkielistymiseen.

”– Ajattelen itse niin, että poliittisten puolueiden, kansanedustajien, hallinnon ja talouselämän olisi istuttava tämän asian äärellä, tutkittava perustuslakia ja pohdittava halutaanko antaa omien kielten mennä – vai halutaanko kiriä tuonne yleiseurooppalaiselle tasolle omien kielten arvostamisessa ja pitää kiinni kansalliskielistä yhteisinä kielinämme, Alkio sanoo.”Tietoa yhdistyksestä